Jelenlegi hely

Videojátékok besorolása 5. ( USK )

Nyomtatóbarát változatPDF version

Megismerkedtünk mind az európai, mind az észak-amerikai besorolási rendszerrel, s most már tisztában látunk vásárlás előtt. Tisztában vagyunk a matricák jelentésével, és tudjuk, hogy 16 éves gyerekünknek nyugodtan megvehetjük pl.: a Crysis 2 című akciójátékot, mert a csomagoláson található besorolás szerint a játék az ő korosztályának való!
Azonban, ez nem mindenhol ilyen egyszerű! Németországnak létezik egy saját minősítő rendszere az USK - Unterhaltungssoftware Selbstkontrolle az európai PEGI mellett, s ez szintén mindennapos használatban van A német besorolási rendszer sokkal szigorúbb, mint a PEGI, ezáltal igen sok fejtörést okoz a vásárlóknak. A német játékos közösség körében nagyon népszerűtlen az USK, s gyakran cenzúrával vádolják őket.

Maradva előző példánknál, ugyanez a játék az USK besorolás szerint kizárólag 18 év felettieknek ajánlott! Vásárló legyen a talpán, aki ki tud igazodni a különböző rendszerek besorolásai között, főleg, ha mindegyik egyszerre szerepel a csomagoláson ( ami gyakori eset német barátainknál ).

PEGI USK
crysis2_pegi crysis2_usk


Most pedig lássuk az USK matricákat:

usk01 Korhatár nélkül
Nincs semmilyen korlátozás a játék árusításában, gyerek fejlődésére káros tartalmat nem hordoz.
usk02 6 évnél idősebbeknek
Ezt a besorolást kapott játékokban előfordulhat rajzfilmszerű erőszak.
usk03 12 évnél idősebbeknek
Az ilyen besorolást kapott játékok nagy része vagy a háborúkról, vagy verekedésről szól. A játékok forgatókönyve meghatározott történelmi, futurisztikus, vagy mágikus-misztikus alapokon nyugszik. Tartalmazhat káromkodást is.
usk04 16 évnél idősebbeknek
Ezek a játékok elsősorban fegyveres harcokról szólnak és több erőszak is van bennük, de vér nincs.
usk05 18 évnél idősebbeknek
Mivel ezek a játékok szinte kizárólag erőszakos cselekményeket tartalmaznak és gyakran sötét és fenyegető légkört teremtenek, tartalmaznak véres, agresszív jeleneteket és meztelenséget, ezért csak a felnőttek számára ajánlott.Forrás:
Az USK hivatalos honlapja
USK a Wikipédián

\"\"

 

Creative Commons Licenc
Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! -Így add tovább! 4.0 Nemzetközi Licenc fetételeinek megfelelően felhasználható.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://www.webidomar.hu.