Jelenlegi hely

Nem gyerekjáték a facebookozás

Nyomtatóbarát változatPDF version

A 13 év alatti magyar gyermekek egynegyede jelen van a Facebookon annak ellenére, hogy a közösségépítő szabályai szerint nem lehetne ilyen fiatalon regisztrálni. Mindez családbiztonsági kérdéseket is felvet.

A Facebook szabályzata szerint nem tehetnék meg, mégis sokan regisztrálnak a közösségi oldalra a 13 év alatti magyar gyerekek közül. A G Data felmérése során a kutatók ezer magyar internetezőt kérdeztek meg arról, hogy a vele egy háztartásban élő gyermek használja-e a legnagyobb közösségi oldalt. Az eredmények szerint az interneteléréssel rendelkező háztartások esetében a 13 évnél fiatalabbak 22 százaléka regisztrált már a Facebookon. 4 százalékukról pedig a közeli hozzátartozójuk sem tudja, hogy tagja-e a közösségi oldalnak.

"Fontos, hogy a szülők ugyanúgy szabályozzák a gyermekük internetezési szokásait, ahogy más tevékenységeket is, és ugyanúgy tanítsák meg a kicsiknek a közösségi portálok használatát, mint ahogy a biciklizést" - tanácsolta az eredmények kapcsán Petrányi-Széll András, a G Data magyarországi kommunikációs vezetője.

A gyerekekre több veszély is leselkedik a Facebookon. Mivel még nem tudják, hogy mire szabad kattintaniuk és mire nem, ezért könnyedén eshetnek az adathalászok csapdájába átverős posztokon és videókon keresztül. Ebből a szempontból gyakoriak a hírességek nevével és fényképével történő visszaélések.

A következő lehetőség a bűnözők számára a mobilszámla vagy a hitelkártya megcsapolása. Olyan alkalmazásokat terjesztenek, melyek emelt díjas SMS-üzenetért cserébe megjósolják a jövőt, kiszámolják a párkapcsolat sikerességének valószínűségét, vagy más hasonló, mondvacsinált szolgáltatást nyújtanak.

A harmadik veszélyforrást a gyermekekkel ismerkedni vágyó felnőttek jelentik, akik sokszor álnéven, fiatalkorúként regisztrálnak a közösségi oldalakra. Fontos, hogy a szülők megtanítsák a gyerekeknek, hogy csak azokat jelöljék ismerősnek, és csak azokkal barátkozzanak a Facebookon, akiket személyesen is ismernek.

Mindezek mellett számolni kell a kortársak rosszindulatával is. Az elektronikus zaklatás (angol nevén cyberbullying) az a jelenség, melynek során a kiközösített gyermekkel, tinédzserrel az interneten vagy mobiltelefonon keresztül gúnyolódnak vagy akár fenyegetőznek.

Végül, de nem utolsó sorban kockázatot jelent az is, hogy a fiatalok az internetre olyan adatokat, fotókat, videókat töltenek fel magukról, melyek rossz kezekbe kerülve ártalmas célokat szolgálhatnak.
A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: biztonsagportal.hu

\"\"

 

Creative Commons Licenc
Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! -Így add tovább! 4.0 Nemzetközi Licenc fetételeinek megfelelően felhasználható.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://www.webidomar.hu.