Jelenlegi hely

Megújul a Sulinet

Nyomtatóbarát változatPDF version

Országosan 5000 iskolába kerülnek új eszközök jövő év végéig, bővítik a gerinchálózati kapacitást és az eddig szélessáv nélkül maradt iskolák helyzete is javul. Modernizálódik a webes háttér, lehetőség lesz élő videóadásokra is.

Nagy Miklós, az NIIF Intézet igazgatója elmondta, hogy a Sulinet egy nyolc éve szinte érintetlen hálózat, mely mára teljesen leamortizálódott, manuális módszerekkel, forrasztgatott eszközökből áll. A korábbi fejlesztések - például már évekkel ezelőtt össze szerették volna kötni a felsőoktatási hálózattal - különböző okok miatt nem valósultak meg, mindazonáltal a költségvetését sikerült a felére csökkenteniük úgy, hogy közben duplájára emelték a bekapcsolt iskolák számát. Most egy sikeres pályázat révén - az Európai Unió mintegy 1,3 milliárd forinttal támogatja a projektet - nagyszabású eszköz- és szolgáltatásfejlesztést tudtak végrehajtani, és 'majd 5000 routert szereztek be. "Azon vagyunk, hogy ezek az eszközök jövő év végéig kinnt legyenek."

"Munkatársaink több ezer végpontot rekordidő, másfél-két hónap alatt migráltak át az NIIF gerinchálózatába. Ez az ország legnagyobb kapacitású gerinchálózata, bőségesen be tudunk fogadni megfelelő intézményi kört, kapacitás probléma tehát nincsen." - mondta Nagy Miklós. Az iskolákat az ezzel a hálózattal összekapcsoló eszközök cseréje már zajlik, egy router lerobbanásakor azt nem javítják, hanem egyből új váltja fel. Ez után lesz minden adott ahhoz, hogy az iskolák és a gerinc közötti sávszélességet megemeljék.

A konkrét részletekről Mohácsi János, a projekt vezetője, az NIIF hálózati igazgatóhelyettese számolt be. "Olyan alapozó fejlesztéseket lépünk meg, melyekre nagyon nagy szükség volt már. A hálózati infrastruktúra teljes felújítása történik, azon rész, melyet központilag lehet finanszírozni, mivel vannak olyan elemek, amelyeket az iskolák kell, hogy megvalósítsanak. A végponti eszközök fejlesztésén túl - mely 4500 router cseréjét takarja -, kisebb hálózati bővítéseket és redundancia-növelést kell végrehajtanunk. Ahol nincs semmilyen egyéb alternatíva ott mikrohullámot fogunk kiépíteni." Közlése szerint olyan eszközöket telepítenek, amelyek legalább 5 évig használhatók és a jövőbeli igényeket is kiszolgálják; a mostani 1-4-8 Megabites összeköttetéseket 5 éven belül Gigabites tartományig skálázzák fel. A tömeges router installálást a jövő héten kezdik meg.

A teljes cikk itt olvasható:

Forrás : sg.hu

\"\"

 

Creative Commons Licenc
Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! -Így add tovább! 4.0 Nemzetközi Licenc fetételeinek megfelelően felhasználható.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://www.webidomar.hu.