Jelenlegi hely

Hogyan védekezhetünk a Facebook új keresője ellen?

Nyomtatóbarát változatPDF version

A legelső kérdése persze az, hogy egyáltalán akarunk-e védekezni ellene? Ez attól függ, hogy mire és hogyan használjuk a közösségi oldalt.
A Graph Searchnek elnevezett kereső a januári indulása óta még fejlettebb lett, pár napja jelentették be, hogy most már mélyen „belelát” az adatlapokba, a bejegyzésekbe, képekbe stb. Mindez egyrészt jó hír, újabb hasznos funkció, másrészt a Facebook esetében mindig kardinális kérdés az adatvédelem, mivel a cég közismert arról, hogy saját (sajátos) privacy-felfogással rendelkezik, ráadásul rendszeresen, a legtöbbször fű alatt változtatják felhasználási, azon belül is adatvédelmi szabályozásukat.

A Graph Search esetében egy dologra érdemes felhívni a figyelmet: azokra a tartalmakra, adatokra, melyeket csak az ismerőseinkkel osztunk meg, csak ők tudnak rákeresni, de a nyilvános, illetve az ismerősök ismerősei által is látható tartalmakat már látja, indexeli a kereső, és bárki számára elérhetővé teszi. Épp ezért, ha valaki ezt nem szeretné, érdemes élnie az adatvédelmi beállítások egy lehetőségével, amely azt biztosítja, hogy ha régebben az előbb említett módon osztottunk meg információkat, tevékenységeket, azokat visszamenőleg átminősítsük csak az ismerősök (illetve azok ismerősei) számára elérhetővé, így a jövőben ezekre is csak ők tudnak rákeresni. És ha már ott vagyunk a menüben, érdemes megnézni a többi beállítást is, például, hogy valóban azokkal osztjuk-e meg tartalmainkat, akiknek szánjuk.

A Graph Search egyébként már nem várólistás ugyan, de még nem aktív mindenhol: nálunk csak akkor lehet biztosan kipróbálni, ha amerikai angolra állítjuk át az oldal nyelvét, ekkor a keresőmezőben már megjelennek az új opciók.
A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: itcafe.hu

\"\"

 

Creative Commons Licenc
Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! -Így add tovább! 4.0 Nemzetközi Licenc fetételeinek megfelelően felhasználható.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://www.webidomar.hu.