Jelenlegi hely

Hogyan kerüljük el, hogy a gépünk tele legyen szeméttel?

Nyomtatóbarát változatPDF version

A kevésbé tapasztalt vagy óvatos felhasználókra rengeteg veszély leselkedik. Ezeknek egy részétől még a legjobb végpontvédelmi rendszerek sem képesek megmenteni minket, ezért érdemes egy kitekintést tenni azokra a veszedelmes elemekre, amelyekre jobb, ha figyelünk a letöltések során.

Az egyik leggyakoribb hiba, amit az emberek elkövetnek, hogy nem nézik meg alaposan a letöltési linkeket. Ezekből ugyanis rengeteg hamis változat van, és még a feltöltőoldalakon is erőszeretettel dugják el valahová kicsiben az igazi hivatkozást. A valódi linkek helyett általában hatalmas nagy zöld és piros gombokat találunk a "Free Download" és a "Download Now" feliratokkal, amelyek azonban a mi követésünkre és valamilyen nem kívánatos szoftver telepítésére szakosodnak rendszerint. Éppen ezért mindig ajánlott az egeret a linkek fölé húzni, és ellenőrizni, vajon hová is akar vinni minket, melyik lehet a valódi hivatkozás. Nem árt gyanakodni sem az előbb említett, hívogató gombokkal kapcsolatban, főleg a kevésbé ismert weboldalakon.

Miután eljutottunk a letöltésekig, egy eltérő veszélyforrástól kell tartanunk. Az ingyenes alkalmazásokba gyakran építenek szponzorprogramokat, amelyek hívatlan vendégként igyekeznek a rendszerünk részévé válni. Ilyet még az egyébként teljesen biztonságosan működő cégek és szolgáltatók is gyakran csinálnak: elég csak ellátogatni az Adobe-hoz, ahol mindenáron ránk akarják erőltetni a McAfee Security Scan Plus alkalmazást. Ezekkel a pluszként települő elemekkel a letöltési oldalakon és a programok telepítőiben egyaránt találkozhatunk, és minden esetben plusz pénzt jelentenek az eredeti program fejlesztőjének. Nekünk viszont nem igazán hiányzik, hogy egy segédprogram telepítője megváltoztassa a kezdőlapot a böngészőnkben, elállítsa az alapértelmezett keresőt, és telepakolja az eszköztárat szeméttel. Éppen ezért az ilyen extra dobozokból még akkor is szedjük ki a pipát a telepítés során, ha a fejlesztő ajánlja ezeket a kiegészítéseket. A legtöbben arra alapoznak, hogy úgyis gyorsan telepítjük a programot, és nem tűnik majd fel a turpisság.

Általában sokkal egyszerűbb még a letöltés és a telepítés előtt kivédeni ezeket a kéretlen elemeket, mint később eltávolítani őket a gépünkről. A kevésbé veszedelmes változatokat a Vezérlőpulton és a böngésző kiegészítőkezelőjén keresztül is tudjuk törölni, de lesz, amivel meggyűlik a bajunk. Ilyenkor nem árt majd egy keresés a betolakodó nevére, hátha létezik valamilyen speciális eltávolító program hozzá.

A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: pcworld.hu

\"\"

 

Creative Commons Licenc
Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! -Így add tovább! 4.0 Nemzetközi Licenc fetételeinek megfelelően felhasználható.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://www.webidomar.hu.