Jelenlegi hely

videojáték

A Gears of War 3 hatására ölte meg barátját egy gyerek

Mióta léteznek játékok tart a káros-nem káros vita a hatóságok és a fejlesztők között.

Ma pedig egy újabb sajnálatos eset történt, ezúttal Skóciában. Egy 14 éves fiú a vád szerint elvágta 13 éves barátjának a torkát, akit egyébként egy online Gears of War 3 játék kapcsán ismert meg. "A jelentést készítő tiszt véleménye szerint az erőszakos játék okozhatta ezt az egész szörnyűséget" - áll a Daily Mail mai tudósításában.

\"\"

Videojátékok besorolása 7. ( ACB )

\"\"

Aki eddig úgy gondolta, hogy a német besorolási rendszer ( USK ) mennyire bekorlátozza egy-egy játék játszhatóságát, akkor azoknak igazi csemege lesz az asztrál korhatár-besorolási rendszer, az ACB. Nem szeretnék senkit sem fárasztani a osztályozási rendszer történetével, így csak azokat az érdekességeket említem meg, amik a mai napig borzolják az ausztrál játékosok idegeit.

Videojátékok besorolása 6. ( CERO )

\"\"

Cikksorozatunk hatodik részében bemutatjuk Japán minősítő rendszerét, mely néhány PC-s játék kivételével ( társkereső Sims, vizuális képregények, eroge* ) szintén a videojátékok besorolásával foglalkozik. A Computer Entertainment Rating Organization, röviden CERO rendszere öt korcsoportot különböztet meg, s ezeken belül ( az elsőt kivéve ) tartalmi besorolást is használ.

Videojátékok besorolása 5. ( USK )

\"\"

Megismerkedtünk mind az európai, mind az észak-amerikai besorolási rendszerrel, s most már tisztában látunk vásárlás előtt. Tisztában vagyunk a matricák jelentésével, és tudjuk, hogy 16 éves gyerekünknek nyugodtan megvehetjük pl.: a Crysis 2 című akciójátékot, mert a csomagoláson található besorolás szerint a játék az ő korosztályának való!

Videojátékok besorolása 4. ( ESRB )

\"\"

Az előző két cikkben az európai minősítési rendszert, és az általa használt jelöléseket ismerhettük meg. Most következzen az észak-amerikai rendszer, az ESRB - Entertainment Software Rating Board, amely az USA-ban, Kanadában és Mexikóban használatos.

ESRB jelölési rendszer útmutatást és tájékoztatást add a játék tartalmáról, ezáltal már vásárlás előtt képes a szülő dönteni arról, hogy a kiszemelt játék valóban az ő gyerekének való. A jelölési rendszer teljesen önkéntes, de gyakorlatilag minden játék, ami értékesítésre kerül, az megkapja az ESRB besorolást.

Videojátékok besorolása 3. ( PEGI OK)

\"\"

A technika fejlődésének köszönhetően, már nem csak a számítógépre feltelepített játékokkal tudunk játszani, hanem ugyanezt megtehetjük az interneten is. Egyre-másra születnek a különböző játékportálok a weben, s egyre több weboldal és online szolgáltatás tartalmaz kisebb-nagyobb játékokat.

pegi_ok

Videojátékok besorolása 2. ( PEGI )

\"\"

Az előző írásunkban röviden ismertettük a besorolási rendszerek kialakulásának okait, most pedig nézzük meg konkrétan, ezek közül a PEGI-t, azaz az Egységes Európai Játékinformációs Rendszert.

Videojátékok besorolása 1.

\"\"

Amióta megjelentek az első erőszakos videojátékok, azóta vitatkoznak a szülők, pszichológusok, szociológusok és politikusok, hogy mennyire befolyásolják az ilyen játékok a gyerekek viselkedését, személyiségük fejlődését.

Creative Commons Licenc
Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! -Így add tovább! 4.0 Nemzetközi Licenc fetételeinek megfelelően felhasználható.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://www.webidomar.hu.